elõzõ folytatása
Egy napon az Úr Jézus hírül vette Betánia faluból, hogy Lázár, akit szeretett, halálosan beteg. De az Úr csak két nap múlva indult útnak, mert õ ismét nagy csodával akarta istenségét megmutatni. Midõn Jézus megérkezett, Lázár már a sírban feküdt négy nap óta. Lázárnak két nõvére volt: Mária és Márta.
Mikor Márta meglátta Jézus érkezését, eléje ment s mondta: - Oh Uram! Ha te itt lettél volna, az én bátyám nem halt volna meg!
Jézus erre így felelt:
- Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz énbennem - ha meghal is élni fog.
Ezek után a két testvér Jézust és a többieket elvezette a sírhoz. Valamennyi jelenlevõ zokogott. Ekkor Jézus megrendült a lelkében és könnyezett. A halott egy barlangban volt eltemetve és a sírnak nyílását egy nagy kõlap zárta el. Jézus elrendelte, hogy vegyék el a követ.
Miután a követ elvették, az Úr Jézus odalépett s rövid ima után így kiáltott: - Lázár! Jöjj ki!
És Lázár életre kelt s elõjött a sírból.
Látván ezt a nagy csodát, igen sokan hittek Jézusban.
A farizeusoknak és a zsidó papoknak sehogyan sem tetszettek a dolgok, amelyeket az Úr Jézus cselekedett. Mikor meghallották, hogy az Úr Jézus feltámasztotta Lázárt, összehívták a tanácsot és így szóltak:
- Mit tegyünk? Ez az ember nagyon sok csodát tesz, és nemsokára már mindenki hisz benne.
Végül elhatározták, hogy megölik Jézust.
Egy nap Jézus Jeruzsálem mellett, az Olajfák hegyén volt egy nagy kertben tanítványaival, amelynek Getsemane volt a neve. Az utolsó vacsora után ide ment az Üdvözítõ tanítványaival. Szomorú éjszaka volt ez. Jézus elvonult az álmos tanítványok mellõl, leborult a földre és buzgón imádkozott. Kínos halálfélelem és gyötrõdés járta át a lelkét, véres verejték hullott az arcáról és ajkai e szavakat sóhajtották: - Óh Atyám! Ha lehetséges, vedd el tõlem e keserû poharat; mindazáltal ne az enyém, hanem a Te akaratod legyen meg.
Éjféltájban Jézus odament tanítványaihoz és így szólott: - Keljetek föl, menjünk! Íme közeledik, aki engem elárul. Az áruló útközben így szólott a szolgákhoz: - Akit megcsókolok, õ az; fogjátok meg.
Azzal Jézushoz ment és megcsókolta õt. Jézus az áruló szemébe tekintett és csendesen mondotta: - Júdás! Hát csókkal árulsz el engem?
A fegyveres szolgák Jézust Kaifás fõpaphoz vitték, kinél a fõtanács tagjai egybe gyülekeztek. Mivel az ártatlan Üdvözítõ ellen igaz vádat emelni nem tudtak, hamis tanúk álltak elõ - de hiába, mert az Úrról rosszat még csak hazudni sem lehetett.
A helytartó jól tudta, hogy a zsidó fõtanács irigységbõl akarja az Üdvözítõt megöletni s azért így szólt a néphez: - Semmi hibát nem találok ez emberben. Megfenyítem tehát õt és elbocsátom.
És a római katonák megfosztották a szegény,
jó Üdvözítõt ruháitól és kegyetlenül megkorbácsolták.
Majd töviskoronát nyomtak a fejébe, vörös köpönyeget
akasztottak reá, nádszálat tettek a kezébe és
azután csúfolódva mondták neki,hogy örüljön, mert király lett.- Üdvözlégy, zsidók királya! -
mondták neki és leköpték, arcul csapták.
Ilyen gyalázatot szenvedett Jézus, az Isten Fia - mi érettünk. És Õ, aki halottakat tudott feltámasztani, mindezt békével tûrte.
Jézust 33 éves korában halálra ítélték.
A kor legkegyetlenebb kivégzése szerint.
Csak a legelvetemültebb bûnözõk haltak meg úgy, mint Õ. De Jézus esetében még rosszabb volt, mert nem minden ilyen büntetésre ítéltetett bûnözõnek szögezték át a végtagjait.
Elõtte korbácsolástól vérzõ háttal és töviskoronától vérzõ arccal több mint két kilométeren át hordozta saját keresztjének vízszintes oszlopát (kb. 40-50 kg), miközben a tömeg köpködte és kövekkel dobálta.
Ez mind azért történt Jézussal, hogy szabad belépésed legyen Istenhez az Atyához. Hogy eltörölve legyen minden bûnöd. Õ érted halt meg! Érted, aki most olvasod ezt a levelet. Ne gondold azt, hogy Õ másokért halt meg, azokért, akik templomba járnak, vagy csak a szerzetesekért, papokért.
Jézust megölték, de a harmadik napon föltámadott és él !
És ott ül most az Atyaisten jobbja felõl. Onnan fog majd a világ végén ismét eljönni isteni hatalommal és mennyei dicsõséggel, hogy megítélje az embereket, kikért élt, szenvedett és meghalt, és akiket olyan nagyon szeretett.