Dr. Szigeti Jenõ: Nézz elõre!
Voltál már egyedül? No nem úgy, hogy egész napi tipródás után éhes vagy a csendre, hanem, hogy fáj a csend. Amikor úgy érzed, Isten és ember hátat fordított neked, nem szól hozzád senki már. Amikor nem te hagytad el az embereket, hanem az emberek hagytak el téged, és magányosan vonszolod magad egy sehová nem vezetõ úton.
Ez az elhagyottság Istenre utaló csendje. Errõl szól Ady Endre örökszép verse:
"Az Úr érkezése"
Mikor elhagytak,
Mikor lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul, Átölelt az Isten.
Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép,tüzes nappalon, De háborús éjjel.
És megvakultak Hiú szemeim. Meghalt ifjúságom,
De õt, a fényest, nagyszerût,
Mindörökre látom.
Az elhagyottság csöndje - Isten csöndje lehet.
Eszembe jut egy régi augusztusi nap. Negyven év múltán kívülrõl látom magam, mint a felettünk húzó kémrepülõgép az idegen tájat. Aznap reggel kaptam a hírt: maximális pontszámom ellenére, harmadszor sem vettek fel az egyetemre. A felvételi iroda ajtajában álltam: "pap gyereknek nincs ott helye" - mondta az "adminisztrátor elvtársnõ" magyarázatul. Úgy éreztem magam, mint akit búra alá raktak, és kiszivattyúzták körüle a levegõt. Eszembe jutottak a felkészülés álmatlan órái, a porszagú könyvtárak csöndje, az éjjel körmölt jegyzetek cédulái, a vizsgabizottság sajnálkozó mosolya.
Haza botorkáltam, de úgy éreztem, hogy megfulladok. Kimentem a ligetbe. A felvonulási tér buta betonsíkján bandukoltam a liget felé. A szívem, a hitem romokban hevert, mint tornádó után a házak. Most már tudom, az akkor számomra megfogalmazhatatlant: úgy éreztem - az Isten is elhagyott engem.
Már majdnem a Hõsök teréhez értem, amikor két fiú elszaladt mellettem. A kicsi egy kopott, öreg kerékpáron ült és nagy igyekezettel pedálozott. Mivel a kerékpár billegett, a nagyobb a nyereg hátuljánál fogta, és szaladt utána oda-oda kapva a
kormányhoz. Amikor mellettem elszaladtak - majdnem elsodorva -, ezt kiáltotta a nagyobb a kicsinek:
- Öcsi, ne a lábad nézd folyton, nézz elõre!
Két hét múlva beiratkoztam a pótfelvételi után a teológiára. Az egyetemre még elküldtem a "fellebbezést", de a választ ki sem bontottam. (Csak egy év múlva tudtam meg, hogy felvettek volna). Tudtam, hogy ott a felvonulási tér betonján "néma, igaz öleléssel", "csöndesen és váratlanul átölelt az Isten." A biciklizõ gyerek tanácsa volt életemben a váltó, ami nélkül talán régen elnyelt volna az értelmetlen csend magánya. Így kerültem kapcsolatba Istennel, aki Atyaként láthatatlan és mindig jelenvaló; Fiúként elhívott, szolgálatba állított és megszabadított a hiábavaló élet süket csendjétõl; valamint Szentlélekként ajándékaival felruházott a szolgálatra, amelyek csak addig élnek és égetnek, amíg az Õ szolgálatában maradok. Ez volt Istennel való találkozásom története.
MEGISMERITEK AZ IGAZSÁGOT, ÉS AZ MEGSZABADÍT TITEKET.
Téma zárolva.