Az egyes parancsolatokban foglalt erkölcsi kívánalmak
Az 1. parancsolat
ÉN, AZ ÚR, VAGYOK A TE ISTENED, AKI KIHOZTALAK TÉGED EGYIPTOMNAK FÖLDJÉRÕL, A SZOLGASÁG HÁZÁBÓL. NE LEGYENEK NÉKED IDEGEN ISTENEID ÉNELÕTTEM.
Az ember mindenkor emlékezzék Isten iránti nagy hálatartozására, a bûn fogságából való szabadulására, Isten minden jótéteményére" (Zsoltárok 103:2). Tisztelje és szeresse úgy, ahogy Õ erre méltó: "teljes szívbõl, teljes elmébõl, minden erõbõl" (Máté 22:37; Lukács 10:27). Bûn elhanyagolni Isten megismerését, elfeledkezni a tõle kapott jóról, szabadító kegyelmérõl, és bárkit vagy bármit elé helyezni tiszteletben és szeretetben. "Mindaz, amihez jobban ragaszkodunk, ami csökkentheti Isten iránti szeretetünket és tiszteletünket, Isten helyét foglalja el szívünkben, s abból istent alkotunk magunknak." (E.G. White: Pátriárkák és próféták, Bp., 309. 1.)
A II. parancsolat
NE CSINÁLJ MAGADNAK FARAGOTT KÉPET, ÉS SEMMI HASONLÓT AZOKHOZ, AMELYEK FENN AZ ÉGBEN, VAGY AMELYEK ALANT A FÖLDÖN, VAGY AMELYEK A VIZEKBEN, A FÖLD ALATT VANNAK. NE IMÁDD ÉS NE TISZTELD AZOKAT; MERT ÉN, AZ ÚR, A TE ISTENED, FÉLTÕNSZERETÕ ISTEN VAGYOK, AKI MEGBÜNTETEM AZ ATYÁK VÉTKÉT A FIAKBAN HARMAD- ÉS NEGYEDÍZIGLEN, AKIK ENGEM GYÛLÖLNEK. DE IRGALMASSÁGOT CSELEKSZEM EZERÍZIGLEN AZOKKAL, AKIK ENGEM SZERETNEK, ÉS AZ ÉN PARANCSOLATAIMAT MEGTARTJÁK.
Szorgalmasan törekedjék az ember Isten hiteles megismerésére az õ kinyilatkoztatása, a Szentírás alapján. Ennek igéivel helyesbítse mindig az oly könnyen eltorzuló Isten-képet. Vigyázzon arra, hogy minden eszköz, amivel õt bemutatja (szó, kép, zene) az õ szent és tökéletes lényét hitelesen kifejezõ legyen. Bûn Istenrõl önkényes képet alkotni látható formában a saját elképzeléseink, eszméink által. Bûn szétválasztani, szembeállítani Isten igazságosságát és szeretetét, jobban hangsúlyozva az egyiket vagy a másikat, eltorzítva azt, hogy Õ "féltõn szeretõ Isten", vagyis hogy igazságos szeretete nem tûri meg a bûnt az életünkben.
"Bálványimádók azok, akik a saját bölcsességükben és tanácsukban bíznak,... és ugyanakkor elmulasztják figyelembe venni Isten törvényének kívánalmait." (E.G. White: Review and Herald, 1906. március 5.)
A III. parancsolat
AZ ÚRNAK, A TE ISTENEDNEK NEVÉT HIÁBA FEL NE VEDD; MERT NEM HAGYJA AZT AZ ÚR BÜNTETÉS NÉLKÜL, AKI AZ Õ NEVÉT HIÁBA FELVESZI.
Isten nevét csak akkor ejtsük ki, ha jelenlétének tudatában hozzá szólunk, vagy róla beszélni kívánunk - õszintén, komolyan, méltó módon. Mindent a legteljesebb tiszteletben tartsunk, ami Isten bölcs, hatalmas és tökéletes lényével összefügg. Így például az istentiszteleti helyet, szolgálatot stb. Bûn mindennemû káromlás Isten neve iránt, mert ez ugyanannyi, mint személyének a tényleges bántalmazása. mivelhogy Õ élõ, mindenütt jelenvaló Isten, aki hallja, amikor a nevét kimondjuk! Bármi nemû tiszteletlenség a személyével és tiszteletével összefüggõ dolgok iránt, a bûn jellegzetes fölényeskedését, könnyelmûségét, felülkerekedési, becsmérlési vágyát fejezi ki a nála jobb és igazabb iránt.
"E parancsolat nemcsak a hamis esküvést tiltja. hanem Isten nevének könnyelmû említését is... Az általános társalgás közben történõ meggondolatlan említés. a nevére hivatkozás jelentéktelen dolgok bizonyítására, nevének folytonos ismételgetése - ez mind tiszteletlenség Istennel Szemben." (E.G. White: Pátriárkák és próféták, 310. l.)
A IV. parancsolat
MEGEMLÉKEZZÉL A SZOMBATNAPRÓL, HOGY MEGSZENTELTED AZT. HAT NAPON ÁT MUNKÁLKODJÁL ÉS VÉGEZD MINDEN DOLGODAT; DE A HETEDIK NAP AZ ÚRNAK, A TE ISTENEDNEK SZOMBATJA: SEMMI DOLGOT SE TÉGY AZON SE MAGAD, SE FIAD, SE LEÁNYOD, SE SZOLGÁD, SE SZOLGÁLÓLEÁNYOD, SE BARMOD, SE JÖVEVÉNYED, AKI A TE KAPUIDON BELÜL VAN; MERT HAT NAPON TEREMTETTE AZ ÚR AZ EGET ÉS A FÖLDET, A TENGERT ÉS MINDENT, AMI AZOKBAN VAN, A HETEDIK NAPON PEDIG MEGNYUGODOTT. AZÉRT MEGÁLDOTTA AZ ÚR A SZOMBAT NAPJÁT, ÉS MEGSZENTELTE AZT.
Hat napon át szorgalmasan, lelkiismeretesen tegye az ember minden dolgát. Isten törvényadó szava iránti tisztelete és a személye iránti szeretet jusson kifejezésre viszont a hetedik napi nyugalom parancsának teljesítésében. Teljes igyekezetével törekedjék az ember arra, hogy a hatodik napon befejezze - rendben, szépen - heti munkáját. Így lépjen be mindenekelõtt egy lelki .,nyugodalomba" (Zsidók 4:11 ). Isten parancsa arra irányul, hogy az ember elégedetten pillanthasson vissza heti munkáira, mint ahogyan Õ is ezt tette a teremtés munkája utáni hetedik napon. Szükséges minden bûnt elrendezni Istennel és egymással, hogy igazi, lelki nyugodalmat biztosítsunk magunknak is, és egymásnak is. Isten igazi örömünnepnek szánta a hetedik napot. amit vele való egyéni közösségre, és "szent gyülekezésre" (közös istentiszteletre), valamint egymással és a természettel való közösségre, ezenkívül jó cselekedetekre fordítson az ember.
Bûn tétlenül élni, hanyagolni a kötelességek teljesítését hét közben, és kenyérkeresõ munkát végezni a hetedik napon, amikor Isten önmagával közösségbe hívja az embert.
"Ez a nap gyönyörûséges lesz mindazok számára, akik Krisztus teremtõ és megváltó hatalma jeléül fogadják el... A szombat... emlékeztet a Paradicsom elvesztett békéjére, ugyanakkor elõremutat az Üdvözítõ által újból helyreállítandó békére." (E.G. White: Jézus élete, Bp., 1989, 236. l.)
Az V. parancsolat
TISZTELD ATYÁDAT ÉS ANYÁDAT, HOGY HOSSZÚ IDEIG ÉLJ AZON A FÖLDÖN, AMELYEI AZ ÚR, A TE ISTENED ÁD TENÉKED.
Soha ne feledkezzék el az ember a szülei iránti hálatartozásáról. Ne felejtse el, hogy tehetetlen, kiszolgáltatott csecsemõbõl és kisgyermekbõl õk segítették felnõtt emberré válni. Gyermekkorban szükséges engedelmeskedni szavuknak - hacsak az a lelkiismeret parancsába nem ütközik. Felnõtt korban pedig biztosítani kell a szülõknek mindenekelõtt szeretet- és társigényüket, hiszen az öregkor gyengeségei, betegségei és sokszor a magány csak fokozzák ezt a szükségletet.
A szülõk iránti hála-tartozás a szülõk személyes egyéni gyengeségeitõl függetlenül létezik, annál a ténynél fogva, hogy mérhetetlenül sok szeretetet, törõdést, munkát. anyagi javakat stb. adtak gyermeküknek. Bûn mindezekrõl elfeledkezve, vagy ezeket semmibe véve fölényesen, tiszteletlenül beszélni, viselkedni velük, kívánságaik, testi-lelki szükségleteik mellett közömbösen, részvétlenül elmenni. Bûn idõs korukban nem visszaadni a "viszonttartozást" (Timótheus 5:4), elmulasztani az anyagi gondoskodást, ápolást, szeretõ vigasztalást.
"A tisztelet nemcsak a szeretetet foglalja magában, hanem tisztességtudást, alázatot és hódolatot is, mintha valami királyi fenség rejtõznék bennük." (Luther Márton: Nagy Káté)
(folytatása a következõben
--
``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Téma zárolva.