Az Úr most hozza a legvégsõ áldozatot, mely minden eddigit felülmúl és betetõz, engedelmes a kereszthalálig, három kínokkal teli órát viaskodik a halállal, s ekkor kiadja lelkét.
Utolsó szavai a mennybe szállnak az Atyához, akinek küldetését most befejezte.
Az engedetlenség által jött az eredeti bûn a világra s most az engedelmesség által jön el az emberiség üdvössége.
Ennél világosabban és határozottabban nem tudta volna az Üdvözítõ kinyilatkoztatni és tudtunkra adni, hogy miért követel tõled engedelmességet, amely a te megszentelésedre szolgál.
Engedelmeskedj és megszabadulsz minden szenvedéstõl.
Uram, a kereszt lábánál állhatatosan kérlek ajándékozz meg engem az õszinte és jókedvû engedelmesség lelkületével. S ha nehéz meghajolnom, pillantsak szent keresztedre és jusson eszembe a Te gyermeki engedelmességed mennyei Atyád iránt. Engedelmeskedni akarok a Te parancsaidnak.
Fogadd el engedelmességemnek ezt az áldozatát és egyesítsd kereszthalálod megváltási mûvének gyümölcseivel.
folytatása következik
-- ``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Utolsó szerkesztés: 16 éve 2 hónapja Margit által.
Mária szíve mélyéig átérezte az Úr szenvedését. Most legelsõ gondja, hogy Fia számára méltó nyughelyet keressen.
Ekkor jön Arimathiai József, leveszi Jézus testét a keresztrõl és Mária ölébe helyezi. Most még egyszer karjai között tarthatja Üdvözítõjét. Nyelve nem szól, de szíve most is azt mondja, Lásd én az Úr szolgálóleánya vagyok, legyen nekem a Te szavaid szerint! Isten akaratában való igazi megnyugvás…
Uram, ha hitem erõsebb volna, nem lennék oly türelmetlen. Mária a nyugalmát benned való hitbõl merítette. Hadd tanuljak tõle csendes alkalmazkodást, ha baj, szerencsétlenség ér engem.
Nem szorongva, panaszkodva akarom parancsaidat fogadni, hanem szívesen, türelemmel, kitartással fogom teljesíteni akaratodat.
folytatása következik
-- ``Legyek én gyertya, csendes eszköz, szolgája az égi fénynek, Hogyha Istenem úgy akarja, ne tudjam kiért, s kikért égek.``
Csak néhány hûséges viszi az Úr testét a sírhoz. Csend van a szájak hallgatnak. Szomorú ez a menet, de a béke lebeg felettük. Az áldozat befejezõdött, nemsokára itt a húsvét.
Eljön az a nap, amikor téged is sírhoz kísérnek, amikor számodra is vége lesz a kemény harc idejének. Ne félj ettõl a naptól. Ha végigjártad az élet keresztútját az Üdvözítõvel, Õ megragyogtatja elõtted a húsvéti hajnal boldogító fényességét.
Uram, most vége keserû szenvedésednek. Itt nyugszol a sírban. Azonban hamarosan felvirrad dicsõséged napja, amikor a bûn, a halál és a pokol fölött aratott gyõzelmed nyilvánvalóvá lesz.
Az én keresztutam végén is boldog örökkévalóság vár a mennyben, amelyet Te ajándékozol nekem.
Erõsíts meg, hogy tartsak ki ezen az úton, amelyen Te haladsz elõttem a kereszteddel, s zászlót, melyen királyságod felségjelvénye, a szent Kereszt tündököl, soha cserben ne hagyjam.
folytatása következik
Urunk Jézus Krisztus vétkeinkért halált szenvedett és megigazulásunkért feltámadott.
Krisztus feltámadása gyõzelem bûn felett, a feltámadás megtörte a gonosz hatalmát, de gyõzelmet hozott a halál felett is.
Krisztus feltámadása ezért is központja mindannyiunknak. A feltámadás nélkül nem részesedhetünk az Isteni életben. Ha Krisztus nem támad fel a halálból, akkor nem mondhatnánk, hogy tovább él az emberek lelkében.
Befejezõ ima
Kérlek Téged, Jézus Krisztusom, legyen a Te szenvedésed az én erõsségem, mely véd, õriz, oltalmaz az élet nehézségeiben.
Vérednek hullása legyen vétkem lemosója, halálod legyen örök dicsõségem, feltámadásod pedig táplálja bennem a reményt, hogy én is az örök boldogság részese leszek. Ki Élsz és uralkodsz mindörökkön örökké.
Ámen
(Thomas Merton)
Utolsó szerkesztés: 17 éve 2 hónapja Margit által.